Click Click NOW

Wednesday, July 27, 2011

HARIMAU VS Singa

Tak ada nk potpet bnyk. Tp nak bg tau gak.
Myself DAH DAPAT TEKET ya!!!
Detsit! Esok kol 5 gerak!!

payah tol nak dpt teket ... yg ni dpt kat stadium shah alam..klu sapa
kiu kat stadium B.Jalil...masssaak.... dari pagi kol 8 brator sampai masa
teket abis...
mana tak nye sorang beli bukan 1 or 10 keping...ada yg berpuluh2 keping...
cam dedulu rasanya ada limit sorang leh beli 6 keping kan...

Ulat pon bnyk besepah dah.. teket yg Grand Stand RM50.00 depa pakat jual RM60.00.
& ada gak Teket RM30 jual RM60.00
rasa esok bnyk ulat nak letgo.. saper yg lom dpt teket tu try la pi .


kalah menang adat permainan.
tapi ofcoz la nak menang kan!! kalau kalah pon biarlah kalah cara 'janthan' bukan kalah cara 'jejhaan' hokey!!!


“ Jangan Sesekali Memalingkan Muka Kamu Menyembah ke Bumi, Terus mendogak dagu, membuka dada kerana perjuangan kamu belum berakhir ” – Claude Le Roy


NEGARAKU
TANAH TUMPAHNYA DARAHKU!










PESANAN AWAM:
kepada sesiapa yang nak pergi tengok bola dan naik lrt, gunakanlah touch n go.
cepat sedikit dari membeli tket

pengalaman dr org yg menonton bolasepak epl liverpool, chelsea,
teramatlah azab kalau membeli tiket di kaunter terutamanya di stesen masjid jamek. tempat pertukaran putra dan star, line panjanggg kang ader yg pengsan.
Ini adalah Pesanan Awam.

cikgu suka main bola..hari hari cikgu main bola... :-)

"cikgu suka main bola..hari hari cikgu main bola...cikgu sudah tido..
                                                                             mari kita mainn !! !!!

JOM TENGOK BOLA MALAYSIA VS SINGAPORE !!!
esok ya di stadium bukit jalil...
myself dah dapat tiket ya...jgn jelllesss...

ni ker dia aweks baru 'apeks'? credit gambo : CARI.com.my
Woit! pehal atas citer bola tetiba interprem gambar aweks!.
so..niari kita gossip sket ya... masak2 makan2..nanti dulu yerr...
Dikatakan si 'Apek' @ Khairul Fahmi @ keeper HM tu cam ada masalah 'rumahtgga'..
kekdah nye dia dah bertunang yaa tapi dikesan berlaku cureng dgn tunangnya..sudah ada awek baru... :-) ... jangan sebab masalah peribody ni prestasi dia merundum laks ya!
nk jengok blog dia ..ni ha...  JEJARIRUNCING

apa punca masalah depa ...well tak tau la kan.. tapi lar ni dok hangat lar.. tapi cik adik tunang si apek ni pon 'over' sket cerita hal2 peribadi dlm blog dia..mayb...kalau lelaki..ada yg rimas kot org pukul2 canang camtu...tak tau lah...
sapa larat mentelaah blog tunang si apek tu..ha baca laa... link ada kt gambor atas...

gambar hari sekitar hari pertunangan apek
 Apa-apa pun harap ini sekadar dugaan dialam pertunangan. Semoga hubungan apek & si jariruncing berkekalan seperti yg diimpikan. kita doa yg baik2 utk mereka . Jika sebaliknya berlaku.. terimalah ia sebagai Qada' & Qadar dari DIA. Dia lebih Maha Mengetahui yg terbaik utk kita. INsyaAllah.  & kpd Apek.... ingat esok tolak tepi semua hal2 semonel neh.. FOKUS!! FOKUSS!!! FOKUSS!!


jgn sok uncle ni yg jd keeper lak ekekeke


Tuesday, July 26, 2011

NURUL SYUHADA Wed ~ TV3 upDate Photo Hari Besar!

ok kita update photo wedding si Nurul Syuhada ya..
 tak perlu kata @ tulis apa-apa...layan photo jek.

credit photo : OhBulan & CARI









Monday, July 25, 2011

OH LASAGNA ... OH Lazatnya....


Selain dari 'bukak class kek' chewah... sempat gak bake Lasagna beef ni.. simple jerk.\
HaRI ni my Kak Siti nak balik kolej..so masak special sket...
gonna miss her for nother wikss..

dapat rasa sana sikit sini sikit...huhuhu everybody loved it! Adik cakap "mak leh bikin slalu meh"..."mak raya masak bende ni yeh"...
..tak makan nasik lunch semalam... we only had this... bulb...kenyang!!


my white sos...opss sorry tiada dlm gambar...terlupa nak snap..im in a hurry...

RESEPI
Beef Lasagna
8-10 keping kulit lasagna
300g daging cincang
1/2 bj bwg besar holland - cincang
2 ulas bwg putih - cincang
1 tin sos spaghetti original
3 sudu besar tomato puree@ 2 bj tomato - cincang
1/2 bj carrot - potong dadu
3 bj cendawan butang - hiris nipis
1 sk oregano
1 kiub ayam (larut dgn 1 cwn air)

air
minyak zaitun
garam,gula secukup rasa
keju mozarella secukupnya

SOS PUTIH (Bechamel Sauce)
1/2 cwn tpg gandum
2 1/4 cwn susu segar
1/2 cwn keju pilihan
1/2 sudu teh mixed herbs
3 sudu besar butter
lada hitam, garam

CARA:
. Rebus kulit lasagna instant dgn sedikit minya. ketepikan.
. Panaskan minyak zaitun dan tumis bwg putih & bwg besar hingga naik bau.
Masukkan daging. Kacau hingga daging tukar warna. Masukkan tomato puree,sos
dan segalanya..termasuk garam gula secukup rasa.
.Kalau pekat sgt tambah air, masak hingga mendidih dan ketepikan.
. Utk Sos Putih, satukan semua bahan dan kacau atas api yg kecil hingga pekat.
.Sediakan mangkuk yg sesuai utk bakar.Susun kulit lasagna, sapu rata sos daging...lepas tu sos putih..taburkan keju.. Ulangi proses hingga habis. Akhir sekali Sos Putih & taburan keju.
.Bakar 40-60min or hingga permukaan perang.

RED VELVET CAKE ~ my 1st class .Hachom!!

deco by herself .. goodjob aniey

My 1st class mengajar masak. euwwww..tak sesuaai.. Well.. everthing done smoothly. Once a time.. it wuz yesterday...
me & my cute niece in my kitchen... my messy kitchen
We bake. We laugh. We eat  & chat ..eat again ..  & have lotsof fun baking together.
fresh from oven

... so now i dont have to hear anymore.."Kak Ogie bila nak ajar buat RV!!"
cheese all ovarh... yummy!

wish all d' best to Aniey ..  she's really good when comes to makan2...
still single & available & great in cooking...ahaks..boleh buat menantu!

deco by cik Aniey ... xcellent...


a piece is not enough rite! ... :-)
Wah after a class kak Aniey dah start ambil order nampak.... CONGRATS...

Those yg nak try...here u go... Njoy it!



RESEPI RED VELVET CAKEjoy of baking

Bahan-bahan
Bahan Kek

  • 250g tepung kek *
  • 1/2 sk garam *
  • 15g @ 2 sudu besar serbuk koko * (bahan * ayak)
  • 113g @ 1/2 cawan butter
  • 200g gula kastor - resepi asal 300g
  • 2 biji telur gred A - 3 biji utk size M
  • 1sk esen vanila
  • 240ml @ 1 cawan buttermilk
  • 2sm or 4sm pewarna merah
  • 1 sk cuka @ leh ganti dgn jus lemon
  • 1 sk soda bikarbonat
Cream Cheese Frosting
  • 227g cream cheese
  • 227 mascarpone - G ganti cream cheese jer
  • 115g @ 1 cawan gula kastor ( boleh guna icing sugar - lebih keras )
  • 360ml @ 11/2cawan whipping cream
  • sedikit susu segar utk frosting yg agak lembut
Cara-cara
  • BUTTERMILK - Satukan 1cwn susu segar + 1 sudu makan cuka atau jus lemon atau cream of tar tar dgn sukatan yg sama. Biarkan sebentar dalam 10-15min sehingga susu jadi agak pekat.Panaskan oven suhu 170darjah celcius. Sapu loyang dengan butter.
  • Pada bekas lain, satukan gula dan butter. Pukul hingga lembut lebih kurang 1-2minit.
  • Masuk telur satu persatu & putar hingga kembang
  • Warnakan Buttermilk tadi  dengan pewarna merah dan kacau sebati
  • Kurangkan kelajuan mixer, masukkan tepung berselang seli dengan buttermilk sebanyak 3 kali. (tepung,buttermilk,tepung,buttermilk,tepung)
  • Bekas kecil, bancuh soda bikarbonat dan  cuka or jus lemon hingga berbuih. Tuang cepat2 ke dalam adunan kek dan sebatikan. 
  • Tuang ke dalam loyang dan bakar selama 30-40min atau sehingga masak. Cucuk lidi dahulu untuk memastikan kek masak. Jika bersih tandanya sudah masak.
  • Sejukkan dan bahagi kpd 3 atau 4 bahagian.
  • Penyediaan  cream cheese frosting. Satukan creamcheese dan mascarpone cheese dan putar sehingga smooth. Masukkan  gula dan juga esen dan terus memukul hingga smooth lagi. Sapukan setiap lapisan kek dan hias ikut suka.
  • Sejukkan dalam peti ais..lebih lama lebih umpph..Potong dan hidangkan.



Friday, July 22, 2011

Lepat Pisang Nyai' & Durian Su'Mek

Baca tajuk n3 dah tau kan...
apa lagi makan2 laa..
for info every friday off kt buat bacaan Yassin.. & ada kan sikit jamuan kecik kecik jer. Menu tak tetap tapi sapa nak sponser kuih ka apa kaa dialu-alukan. so for today... kt buat lepat pisang (mak kita buat lah!) .. makanan lain pon banyak..so lepat ni buat tambah2 jer...

dah petang2 sket..si su'mec lak datang bawak durian..ewwwww ai tak leh makan duriyen
sekarang larrrr...sotrooot....


D101 - sedddap...


oh! boleh ke tahan tak makan!
ah...tak bley tahan...


 
ai rasa sikit jer taw... tak boleh tahan ngan bau dier..kena join makan gak!


AUMMMM ~ HARIMAU MUDO GOT D' BLUES

AUMMM... kita x tau sgt ckp pasal bola...tengok jer..
for last nite...sure lah kt proud ngan team Harimau Muda..
Cograts to Ong Kim Swee skuad!

lets hav fun with ths photoes...



hear the commentator said NOT OVER THE LINE linesman made a mistake
good game for young tiger








kali ni  defend tak buat silap sangat tu yang penyerang termahal 50 juta Torres & terganas Drogba pun tak boleh nak lepas defend. Huhu


antara retis yg support HM
 



tiket ori ... kt tengok kat Mamak Kader, WANgsa Maju jerk.


Next ... tomorrow...saturday...  S'poh....  hope for d' best!

Thursday, July 21, 2011

Telor Goyang Atas Roti ~ ngee

Jangan pikir bukan-bukan ya!
Simple & Sedap! ..
Actually ths is for b/fast lar...but if u like it most u can hav it whenever u want lar...
Tak pasti apa nama menu ni... but its actually a toasted bread...with 3/4boiled egg ontop. (make sure to use 'telor dangdut')


:-) ngeeee
sedaap..tak caya cuba laa....\

* Bakar roti sandwich or roti paun babu.\
* put bittof butter...
* put on top 3/4 boiled egg.
* add pepper .. 


TIPS MEREBUS TELUR
Sumber :MyResepi

  1. Masukkan telur ke dalam periuk. Kemudian masukkan air. Tutupkan periuk. Jumlah air biarlah telur hampir-hampir tenggelam keseluruhannya. Masak sehingga air mendidih dan padamkan api dengan segera.
  2. Separuh masak. Tanpa buka tudung periuk, biarkan telur dalam air panas selama 5 minit. Kemudian keluarkan dari periuk. Rendam pula telur ke dalam air yang mengandungi ketulan ais.
  3. 3/4 masak. Tanpa buka tudung periuk, biarkan telur dalam air panas selama 10 minit. Kemudian keluarkan dari periuk. Rendam pula telur ke dalam air yang mengandungi ketulan ais. Biar sehingga telur sejuk.
     
  4. Masak penuh(keras). Tanpa buka tudung periuk, biarkan telur dalam air panas selama 15 minit. Kemudian keluarkan dari periuk. Rendam pula telur ke dalam air yang mengandungi ketulan ais. Biar sehingga telur sejuk. ( Kalau tak nak rendam pun dah tak kisah)

Wednesday, July 20, 2011

Moist CHox' WNK 4321 ~

what about! :-) cupcake laaa...
yang ini for my kids... masuk tekak sendiri..not for sale :-)

Terima kasih Linie aka kekeh... teman di IG 'bersua' smula di FB...tak pernah bertentang mater... :-)
wish 1 day kt jumpa ya...

katanya bro yg bkl terima cuppies ni enchemm...:-)...tp ala x dpt snap pic dia la... bat hp kong! sib baik..klu tak jadi bhn la bro encem tu ya!
Resepi.... later later ya... i wanna chao dulu... :-)

Nasi Menjadi Bubur ~ kongkangkongkang

Nasi menjadi Bubur;
Sudah terlanjur, tak dapat diubah lagi. (Peribahasa lain yang sama makna: Apa boleh buat, sakit menimpa sesal terlambat).

Itu kalau dikira maksud dari sudut peribahasa... tapi yg lugie maksudkan ni mmg Nasi Bubur yang sebenar...yg boleh dimakan... ;-). 
 

Semenjak 2 tiga minggu batuk2 sakit tekak & semput ni... takot nak makan sembarangan... minyak tak leh...pedas tak leh...kekacang tak leh...air batu tak leh... abis nak makan aper!
Yang selamat ...makan nasik bubur je lah... buat nasi bubur ala2 tao chew style...ermm...makan panas2 ..not bad.\

Nasi bubur kosong:
Satu pot beras-dibasuh dan dimasak dengan paras air 2 kali dalam berbanding dengan masak nasi biasa..Letak daun pandan agar bubur menjadi wangi dan sedap.

nak laukkan aper ya....
... telor masin...ikan bilis goreng...kacang goreng....
(sikit2 jerrr...nnti berdengkung dengkang batok!)

& lobak asin....

& bilas ngan air teh berlemon bermadu...haaa...panas2 yeee...
hye..gambor pon tak berapa nak sehat...senduuuu jerk..takpe lah...blasah jer...

" kongkangkongkang............~~~~~" batok lagi!!!

Tapi utk yg batok terbelahak & lama degil tak baik2 ni...lugie baru dapat petua dari sorang kawan :- amoi@nyonya yg sgt baik .. NG namanya...dia kata...
" ALO...U TRY TO GET SOME NANGKA LAAA... BUT LITTLE BIT ONLY...
   TRY LAA...IM SRIYES U NOOO" ...
well... i dont dare to try.. klu uolsss nak try..try lor... takot wo wa sempot tros pendek naphas wo...  ;-)
 ... she also suggested m with thisssss....


& its really worked on me! Alhamdulillah ... im much2 better now.
It taste better than Thang ~ ala oren thang tu.... a sachet per day...pour in a glass of water..stirr & drink. Harga just RM8.00 at Guardian Pharm. other place mayb differ.

& YES a MUST ..lots of water..water ..water... plain clean & natural temp water.

Thnx NG...Thnx RiNa .. im much2 better nw. back in line :-)..
& soon can balun jz like b4 hehehe.

Moist Chocolate Cupcake

with chess M&M Chess Froz

Moist Chocolate Cupcake ... ataupun Kek cawan Coklat Lembap :-)
Sedap.ngap ngap ngap.

Resepi asal adalah utk kek biasa. Tapi lugie jadikan cupcake...comel2 senang budak2 nak makan.. satu ngap..dua ngap..tiga ngap...
Khas utk birthday anak my fren si zainon.. nak bawak ke tadika katanya...
ok la tu.. meriahkan dgn Chees & M&M :-)

tapi resepi ni mmg sedap...kek lembuuuut jee...

Resepinya dapat dari mana ya... x brapa ingat lah..nanti kalau dh ingat kita
bagi kredit kt tuan/puan nye resepi ya... tp mmg best resepi ni..

Resepi
*100gm serbuk koko
*1 tin susu cair
*200gm minyak masak/butter cair
*250gm susu pekat
*200gm gula castor
4 bj telor (pukol hingga berbuih)
150gm tepong gandom
1 sdteh soda bikarbonat
1sdteh baking powder

Cara
- Semua bahan bertanda * dimasak dgn api perlahan hingga licin
(jangan menggelegak ya)
- Satukan bahan yg dimasak dgn telor berselang seli dgn bahan2 yg kering.
- Bakar dgn suhu 170C 40 - 45minit
@ kukus 40 - 45minit (utk kukus tutup loyang dgn aluminium foil)


Kak Siti Balek Rumah ~ Nasi Goreng Korea

Korean Fried Rice

Hasil air tangan anak dara saya... ;-) cik siti nur baiyah @ kak siti . "Mak camner nk buat sik goreng korea..nnti kt kolej nk bwat sendiri!" .

Kak Siti cuti seminggu jer tapi macam2 nak buat..assgmnt. belambak2 .. mana nak jumpa kengkawan lama lagi..nak pi skol lama lagi...nak maing kucing lagi... hehehehe... but im sure she's njoy every moemnt at 'home'.
So ts. coming puasa will b her 1st time away fr home. Konon dia plan nak masak sendiri with her r/mate... thats good! .. Insyaallah i'll tapau some frozen kueh for d' gals.
kak siti .. inilah DAUN SUP!
 Gigih kak siti nak masak nasik goreng...pi beli daun sup kat pasar...tak kenal camner rupa daun sup... haaa..now u know already riteee.... :-)

About this Korean Friend Rice ...Paling laris la tiap kali tapau ke kolej :-).. its just a very2 so very simple nasi goreng! sedap! senang! macam nasi goreng org bujang laaaa...sort of.. :-) .Bahan2 dia...blasah je apa yg ada...  ok lets cook together galss....

Resepi:
Nasi
Bawang Putih 10 ulas ..lebih kalau suka
Cili Api 10 biji ... lebih kalau suka pedas
Daun sup - kalau suka
Telor 2 biji - lebih kalau suka
Rencah: (kalau ada stok)
Udang
Ikan Bilis
Fish Ball
Cara:
1. 2 Ulas bawang putih di ketuk. Selebih nya dihiris nipis , goreng dan ketepikan
2. Telur digoreng minyak sikit ja... ketepikan & hancur2kan.
3. Bahan2 rencah digoreng dan ketepikan.
4. Cili Api ditumbuk kasar2
5. Panaskan minyak dan tumis bwg putih beserta cili api.
6. Masukkan nasi dan gaul sebati... letak garam secukup rasa..gaul sebati...
7. Masukkan bahan2 rencah dan gaul sebati..
8. Masukkan telur goreng hancur dan gaul sebati.
9. Masukkan bawang putih goreng dan gaul sebati.
10. Tutup api.. hidangkan dan hias dgn daun bawang.
Senang kan!

Story mory sket kek Kak Siti Balek Rumah hehehe ... sejak dia ambik AD111 Graphic & Media Digital.. kedai apek ni dh jadi cam toyshop dier..mcm2 ado..mcm2 kena beli..
kedai apek ni mmg jual harga okey.. tak cekit leher... even lecturer kak siti pon tapau dari sini gak...  kedai ni kat Sec.2 , Shah Alam.
Hari ni kak siti nak cari dawai katanya...dawai hari tu tak cukup...ermm kena pegi hardware lak lor...

nak kenal siapa dia kak siti .... :-)


eh..bukan kita laaa....kita 'Yana'... kita 'cucu' kak siti jeeeer...

cer teka...kak siti yg mana satok.... :-)

ini jari dia..cincin dia..
ini kucing kak siti ~ 'Thye'  s̄eụ̄x ǹā rạk - leh panggil Thye' ajerrr ;-)

nindiaaa...kak siti :-)

kak siti ngan 2 org 'bodyguard' ... abg & adik ;-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

CLICK CLICK CLICK